Festlig debut för MFF-profilerna: ”Drömt om att få spela för Bosnien”

De är mittbackarna som fostrades i Malmö FF – men aldrig spelade ihop i MFF. Nu har de båda valt att spela för Bosnien Hercegovina i stället för Sverige och de fick göra debut under samma landslagssamling.

– Vi gjorde i princip allt tillsammans, delade rum och hängde med varandra. Vi har drömt om att spela för Bosnien och blev väldigt väl bemötta, säger Dennis Hadzikadunic.

Det var dock en sak han och Anel Ahmedhodzic inte gjorde ihop på debutsamlingen – de var aldrig på planen samtidigt.

Det var i somras som de båda bestämde sig för att spela för Bosnien Hercegovina. 191 cm långe 22-åringen Dennis Hadzikadunic tog beslutet först.

– Det var en lång process. Jag pratade mycket med familjen och jag ångrar inte mitt val en sekund.

Sedan bestämde sig den 192 cm långe 21-åringen Anel Ahmedhodzic.

– Det var en väldigt speciell känsla att få vara där. Något jag drömt om sedan jag var liten. Jag har kollat på varje match Bosnien spelade.

Det kände sig väldigt välkomnade till sitt landslag – speciellt av en spelare.

-Edin Dzeko hjälpte oss jättemycket. En gentleman och jättebra förebild, säger Dennis Hadzikadunic om lagkaptenen och Roma-proffset.

Deras val av Bosnien blev mycket uppmärksammat i landet och när förbundets direktör fullgjorde sitt löfte om att bjuda dem på festmiddag med bosniska cevapcici blev bilden en succé på sociala medier.

– Det är klart att det uppmärksammades att vi kommer från Malmö båda två. Inte minst av spelarna – och alla ville höra om Zlatan, säger Anel Ahmedhodmic med ett skratt.

Ahmedhodzic och Hadzikadunic spelade aldrig tillsammans i MFF, trots att bara ett år skiljer dem åt.
– Det är lite sjukt, säger Dennis Hadzikadunic. Anel spelade alltid med de som var ett år yngre än jag. Jag visste vem han var, men inte mycket mer än så.

Det är bara vid fyra tillfällen i U21-landslaget som de faktiskt spelat match tillsammans.

– Vi är rätt så lika, både i spelstil och utseende. Inte ens mina vänner kunde skilja oss åt, de fick kolla på skorna, säger Anel Ahmedhodzic.

Först ut att få göra debut var Anel Ahmedhodzic i playoff-matchen till EM mot Nordirland. En match som Bosnien förlorade på straffar – och där Anel valde bort möjligheten till hjälteroll, men fick beröm som en av matchens bästa spelare.

- Det var min första match. Den var viktig och jag hade gjort det bra. Jag ville inte riskera det intrycket med att missa en straff. Jag fick frågan, men sa att jag var beredd om det skulle bli en sjätte straff, säger Anel Ahmedhodzic. Men det var inte acceptabelt att förlora mot Nordirland.

Mot Nederländerna i Nations League fick Dennis Hadzikadunic ta platsen bredvid rutinerade Sinisa Sanicanin. De båda ledde laget till 0–0 mot stornationen.

– Det var inget lätt motstånd att göra debut mot, men ett bra resultat och det gick bra för mig, säger Dennis Hadzikadunic.

Nästa Nations League-match gav speltid åt båda. Anel Ahmedhodzic startade, men blev utvisad efter 15 minuter, sedan Robert Lewandowski gått omkull när han var på väg fri mot mål med MFF-aren i hasorna.


– Han är en av världens bästa anfallare och väldigt smart. Han tar min hand och drar mot sig så att det ser ut som jag knuffar honom. Det är fel beslut, men jag fick stort stöd av både lag, ledare och supportrar, menar Anel Ahmedhodzic.

In fick i all hast en ny mittback hoppa in – Dennis Hadzikadunic.

– Jag hade inte värmt upp alls och det var tufft med en man mindre mot ett så stort lag, säger Dennis Hadzikadunic om 0–3-förlusten.

Och han får också sätta ord på deras övertygelse att de gjort rätt landslagsval.

– Efter sista matchen kände jag att jag gör rätt som kör med Bosnien. Det är svårt att förklara, men jag kommer aldrig att ångra mig.

Text: Sydsvenskan 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter